onsdag 15 januari 2014

Sjuttisju i Supportrarnas Matchprogram

Magnus Hagström som är en av de som ligger bakom Supportrarnas Matchprogram skrev lite om Sjuttisju i ett av de nummer som kom ut 2013. Här kan ni läsa vad han skrivit. Jag kan verkligen rekommendera "Matchprogrammet" som går att köpa till varje hemmamatch. Jag har även intervjuat Magnus Sjuttisjubloggen.


Länkar gällande Supportrarnas Matchprogram:
Hemsida  I  Facebook  I  Intervjuv med Magnus av Sjuttisju


Såhär skrev Magnus i Matchprogrammet
under Kulturspalten Grönvit fana
Det kommer en hel del musik med Hammarbytema numera och i takt med det växande utbudet av Bajensånger har vi också fått en större genrespridning. Det brukade vara dansbandspoppigt (typ Lalla Hansson) eller singer-songwriter-rock (typ Kenta) men i dag kan en sång om Bajen låta på en massa olika sätt. Vi har till exempel trubaduren ”Sjuttisju” som gett ut några cd-skivor med Bajenmusik. Ena gången fylleromantiserar han till trallvänlig piratpop och nästa tar han fram den gamla 80-talssynthen och blipp-bloppar om dynamik och bengaler. Oavsett musikslag så handlar det dock om punkigt underifrånperspektiv i både text och toner.
Ett av de allra senaste bidragen till den växande låtskatten om Hammarby är ”Grönvit fana” av och med Thomas Pichler. Thomas är tenorsångare och pianist och musicerar bland annat i en Bellmaninspirerad trio. Grönvit fana fint producerad och sången är välartikulerad, pianoklinket sitter fint och refrängen är påkostat mäktig. Pichler skulle kunna sägas vara något av en motpol till Sjuttisju – men de har givetvis mycket gemensamt. Båda brinner av iver att berätta om gemenskapen kring Hammarby. Infallsvinklarna är lite olika, medan Sjuttisju odlar en lätt aggressiv ton vill Pichler hellre berätta om det vänliga och vackra i hammarbyismen. Supporterskapet rymmer båda dessa förhållningssätt, men oavsett vilken attityd man föredrar är det uppenbart att det är svårt att skriva texter om saken utan att ta till klichéer.
Både Sjuttisju och Thomas Pichlers Bajenlåtar hittas på youtube, och cd-skivorna går oftast att köpa på Hammarbys hemmamatcher.
Magnus Hagström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar